HAnYa InSaN BiASa...

Salam ukhwah pengikat kasih... di mana bumi di pijak, di situ ISLAM ku junjung....

HiLAnG fOCuS!!!

       Dalam bulan ni je, dah 2 kali aku hampir eksiden di jalanraya... Nak kata aku pandu laju, takdela laju sangat kot... Bese-bese je... tapi mungkin sebab aku hilang tumpuan ketika memandu sebagai puncanya... Alhamdulillah... Allah masih menyayangi  aku lagi... Kalau tak, takdela boleh aku post kat blog ni.. huhuuu...

       Kejadian pertama berlaku waktu kami dalam perjalanan ke Kota Bharu untuk menghadiri majlis pernikahan sepupuku, Jijie... Masa tu aku pandu dengan penuh hati-hati coz nilah kali pertama aku drive jauh... Abah lak duk kat seat sebelah... Kami konvoi dengan 2 buah lagi kereta abang dan kakakku (dah anak beranak ramai... xmuatle satu kete.. huhuu..). Dalam tengah syok memandu dengan fikiran yang menerawang entah kemana, ade sebuah lori besar (macam trailer kot panjang die) duk kat depan kami... Lembab giler lori nih... Aku dah kebohsanan...

      Sebelum tu ade gakla aku potong dua tiga buah kete yang lampi... hahaa... pastu, bile tengok line clear akupun motongle itu lori... Tibe-tibe aku kena hon dek lori tu... MasyaAllah! rupanya aku gi motong kat selekoh tajam.... Giler ah... lepas aku selamat je potong kete tu, terus bertalu-talu kereta dari arah yang bertentangan lalu... Ya Allah.. Tuhan je yang tau betapa kecutnye hati aku.... Abah kat sebelah terus bising dan dapatlah ceramah free time tu... Aku wat muka tak bersalah je.... Dalam hati, mengutuk diri sendiri coz terlalu cuai... Tak sedar yang aku bawak nyawa orang.. Orang yang aku sayang lak tu... huhuuu....
Kata abah, bersyukurlah kerana Allah telah melindungi kita dari bencana... Alhamdulillah, ku panjatkan kesyukuran padaNya kerana masih diberi kesempatan untuk bernafas... Syukur sangat-sangat... ;)

                                                   -pic ni sekadar selingan je... =P-
 Ku sangkakan itulah yang terakhir aku hampir kemalangan.. Rupenye tak jugak.. adehh... Kali kedua berlaku sewaktu aku dalam perjalanan pulang mengambil adikku dari Dungun. Yang ni takdelah dahsyat sangat... hehee... Time aku nak melintas jalan untuk masuk lorong rumah, aku da tengok jarak kereta dari arah sana macam clear je.. (macamla kan..) dan akupun melintasla lepas parking kete kat kedai topup. Tiba-tibe terdengar dua tiga buah kenderaan hon kat aku... Rupanya dekat sangat dah aku melintas tu... Fuh! seb baik tak kena langgar lagi.. Adik aku kat sebelah menjerit... Aku wat muka toye je... Ni sebab aku mengelamun lagi...
         Lepas je dua tiga hari kejadian berlaku, waktu aku tengah jemur kain. Ma aku yang baru balik dari surau tanya ada orang nampak aku ngah lintas jalan dengan cara yang merbahaya sekali.. Jiran akula tuh... dah aku pakai kete abah.. Mestila diorang kenal... Aku baru je nak senyap-senyap. Adehh.. kena ceramah lagi sekali... Aku wat muka kerang busuk jela.. Diam tanpa defend ape-ape.. Biasanya aku suke defend, tapi kali ni dah memang terang lagi tersuluh aku yang salah.. Jadi diam jela... huhuuu.... Menyesal tak sudah aku.....

     Yup. memang aku menyesal... aku tak tahu kenapa, sejak dua menjak ni fikiranku selalu berserabut... Emosi tak fasal-fasal... Padahal orang lainpun ada masalah jugak.... Tapi takdela macam aku nih.. sampai ma aku dah risau n belikan aku macam-macam ubat coz aku tak selera nak makan... Yelah, takut anak die ni tinggal tulang kot... hihhii.... tapi aku ok je... makan sekadarnya dahla.. bukan tak makan langsung,kan... Pada abah dan ma, anakanda minta ampun sangat-sangat kerana membuatkan ma dan abah risau... huhuu...

      Ermm... aku harap aku boleh terus kuat untuk meneruskan kehidupan ni... Moga segala kekusutan, segala masalah dan apa saja yang berlaku dapat aku tempuhi dengan cekal dan tabah... Ku mohon moga Allah kuatkan hati ni... InsyaAllah, lepas ni aku akan lebih hati-hati....tak kirala bawak kete ke, moto ke, beskal ke...  Doakan aku ek... ;)






Warna kehidupan

        Hidup ini penuh dengan warna- warni... Tak semua yang kita inginkan akan kita perolehi. Tetapi sebagai Muslim yang beriman kita seharusnya berusaha sedaya upaya agar segala impian yang kita impikan itu berjaya... Andai kita belum lagi memiliknya, itu tandanya Dia mahu menguji sejauh mana keimanan kita dan sejauh mana kita percaya pada qadar dan qada'nya....

     Apa yang penting, jangan kita berputus harap denganNya yang telah banyak memberikan kita nikmat melebihi apa yang kita pinta... Mungkin kita tidak sedar dengan kurniaanNya itu, tetapi bila kita kehilangannya barulah kita terasa akan betapa nikmatnya anugerah yang telah kita perolehi....

      Nasihat kepada diri sendiri yang kadangkala lalai dan leka dengan kenikmatan duniawi... Moga diri ini dijauhkan dari penyakit waham iaitu cintakan dunia dan takut mati....
"Ya Allah, kurniakanlah aku kesabaran dalam menharungi sisa-sisa hidup ini.... Janganlah Kau lekakan aku sesudah Kau berikan nikmat padaku.... 

Sabar itu indah, ujian itu tarbiyah"... =)