HAnYa InSaN BiASa...

Salam ukhwah pengikat kasih... di mana bumi di pijak, di situ ISLAM ku junjung....

EXAMO CKM-500


Feed your brain with

EXAMO-CKM 500


Why do you need that?


Ø The best formula of food for brain and has been maintained for about 30 years since 1978.

Ø Helps overcoming mental problems such as forgetfulness, give up, spiritually down, laziness, and afraid to lose which was caused by mineral imbalance.

Ø Strong in memorization.

Ø Suitable for all levels of age.

Ø Reminder: EXAMO-CKM 500 is a supplementary FOOD for brain, and not a remedy!!!


TESTIMONY

I felt so easy to memorize the Koran after taking EXAMO-CKM 500. I will make an order through my brother when I run out of it. Most of my friends at Al-Azhar University also consume it because they agree to the fact that EXAMO-CKM 500 is very effective for study and examination.

-Mohd Mujahid bin Yussoff,

Universiti Al-Azhar, Kaherah.

Having taken EXAMO-CKM 500, I can feel the differences which it releases my stress and enhances my ability to memorize all the things that has been studied. It seems like all the information is well organized.

-Zaharah Yahya Khan

Keningau, Sabah.

I have been taking EXAMO-CKM 500 since two years ago. Praise to God, it really strengthened my ability to think and improved my concentration in study. I want to stress that it is not intelligent remedy but the function is like brain fertilizer. Once the brain condition is good, then everything can be done successfully.

-Rinawati Ahmad,

Seberang Prai Utara.

NOTHING COMPARES TO IT

(PRICE: RM80.00)

For further information and order, please contact :

dieya_nurdieya@yahoo.com (email/ ym)

www.eraedar.com



BuDi BaHAsA NiLaI pEriBaDi...

Kelas XXXX hari ini berlalu dengan seribu kenangan. Aku sangat malu dengan kejadian yang bagiku amat tidak wajar berlaku di taman ilmu dan budi ini. Macam biasa, pengajaran hari itu adalah berkenaan dengan APA (American Psyhological Association) style.


Pensyarah memberikan syarahan bagaimana format yang harus diikut dalam term paper kerana kami dikehendaki membuat thesis berkisarkan kulliyyah based. Sebelum ni memang aku dah biasa dengan APA format tetapi kali ni, ianya lebih detail dan setiap satu tanda akan dikira.jadi kami kenalah lebih berhati-hati agar markah tidak dipotong.


Alkisahnya, pensyarah memberitahu mengenai format yang tiada tahun (no date) yang mesti ditulis seperti n.d didalam APA style tetapi aku pulak menanyakan bagaimana pula dengan no year. Suaraku hamper tidak kedengaran kerana sangat perlahan.Tiba-tiba terkeluar dari mulut pensyarahku “Apesalla bengap sangat. No year and no date is the same! bla...bla....”


Saat itu, hanya Allah saja yang tahu bertapa malunya aku. Rasa mahu keluar saja dari kelas itu.Kelas yang biasanya bising, sepi seketika. Begitu juga dengan pelajar lelaki yang ramai ketika itu. Semuanya diam tak terkata apa. Terkejut.


Ya Allah, sabarlah wahai hati… walaupun ku tahu pensyarahku ini memang jenis yang cakap lepas. Mungkin silapku juga kerana tanya soalan yang agak ‘bijak’. Huhu… malunya aku….

Ah tak kisahlah, lepas ni aku kena berhati-hati bila berkata-kata. aku tahu guruku ini jenis yang cakap lepas. Itulah pengajaran terbesar yang aku dapat. Aku tidak mahu memburukkan sesiapa kerana setiap orang ada kelebihan dan kekurangan masing-masing.


Cumanya, sebagai seorang pendidik apatah lagi beragama Islam, seharusnya penggunaan bahasa yang baik amatlah wajar dalam menyampaikan sesuatu. Begitu juga dengan seorang pendakwah mestilah mempunyai sikap berhemah dan berhikmah kerana dengan perkataan yang lembut akan membuatkan orang tertarik dengan kita.


KATA-KATA ITU DOA


Perkataan itu adalah doa. Jika kita selalu mengucapkan sesuatu yang baik, maka doa itulah yang seringkali kita pohonkan. Wahai guru diluar sana, berhemahlah kamu kerana kamu adalah warga pendidik dan juaga contoh kepada pelajarmu.


Budi bahasa budaya kita- Peribahasa yang biasa kita dengar sehari-hari di kaca televisyen mahupun akhbar. Namun, berapa ramaikah kita yang menjadikan budaya yang sopan sebagai pelengkap peribadi? Malu rasanya bila segolongan ummat Islam yang tidak menggunakan nikmat yang diberi kearah kebaikan.


Firman Allah yang bermaksud: “Serulah ke jalan Tuhanmu dengan hikmah dan memberi peringatan yang baik dan berhujahlah dengan mereka melalui kata-kata yang baik.” (al-Nahl: 125)

Wahai orang yang beriman, bertakwalah kepada Allah dan berkatakanlah dengan kata-kata yang tepat.”

(al-Ahzab: 70)


Indahnya peribadi yang ditunjukkn Rasulullah sehinggakan beliau dikenali diseluruh dunia dari dahulu hingga selamanya. Subhanallah, moga kita semua menjadikan sunnah kekasih Allah sebagai ikutan sepanjang zaman. Sebagai peringatan untuk diri yang juga pendidik kepada anak bangsa…. T_T

HaRi IBu....

source: http://www.flickr.com/photos/macaroniandglue/2408250316/

Sudah lama aku tidak mengupdate blog lantaran begitu banyak tanggungjawab yang harus dipikul… Diri ini kadangkala terlalu berat untuk berdiri… Ya Allah, kurniakanlah kesabaran dan ketabahan padaku dan jua kepada orang yang kusayangi… Robbana 'atina min ladunka rohmatan wahayyi'lana min amrina roshadaa… amin...


Esok, 10 Mei 2009 adalah HARI IBU… walaupun sebenarnya kita tidak perlu menunggu tibanya Hari Ibu untuk mengucapkan pada bonda tersayang, sekurang- kurangnya hari ini kita semua yang bergelar anak wajarlah untuk mengekspresi kasih sayang kita buat seorang insan yang bergelar ibu….Biarpun melalui perkataan ataupun perbuatan samada tersirat atau tersurat…


Buat bondaku yang tersayang, terima kasih diatas kasih sayangmu selama ini…. Jasa dan pengorbananmu tidak dapat kubalas… ampunkan segala kenakalan dan kekhilafan anakmu selama ini…. Tiada kata yang dapat ku ungkapkan melainkan…. Nadiah sayang ma… sayang sangat-sangat!!! kat abohpn sayang jugak! (“,)


SELAMAT HARI IBU KEPADA SEMUA YANG BERGELAR IBU...