HAnYa InSaN BiASa...

Salam ukhwah pengikat kasih... di mana bumi di pijak, di situ ISLAM ku junjung....

Graduates UniVerSity oF RaMaDhaN

Bismillah...
Sudah 22 hari kita menjalani ibadah puasa. Ramadhan yang dinanti sudah hampir ke penghujung... Di saat inilah para mukmin berlumba-lumba untuk mendapatkan Lailatul Qadr... Malam yg penuh maghfirah dan keberkatan...
Ramadhan ini adalah yg terakhir bagiku sebelum menamatkan pengajian di taman ilmu dan budi ni...
Ya Allah... aku pasti rindukan Ramadhan disini....Rindukan suasana di sini... Mungkinkah masih ada sinar Ramadhan untukku di tahun hadapan? Aku tidak ketahui... Aku pasti rindukan semua ni...

 
-iftar beramai2 di level 1 IIUM mosque..-
-menghabiskan masa dengan bacaan Quran.. ^_^
 
-Alhamdulillah.. saf selalu penuh time tarawih. moga lepas nipn penuh sokmo...
- Part paling best pas teraweh, maen2 dengan budak2.. hoho..-
  
-Abdul Rahman, anak pak imam-
 -Baby Kak ayu, Rims yang comel.. ngap2-


p/s- Selamat pulang ke kampung halaman kpd semua yg berada di perantaun... Bagi sesiapa yang xhabis exam 2, sedar-sedarla.... (nasihat pada diri sendiri...huhu)

Ampun dan maaf dipinta diatas segala kekhilafan secara sengaja ataupun tidak..
EID MUBARAK! ^_^




wANiTa dan RaMaDhAN...


Artikel ini ditujukan khas buat semua insan yang bergelar wanita… Menjadi fitrah seorang wanita sekali dalam sebulan mereka akan mengalami haid ataupun menstrual period apabila tiba masanya. Kadangkala, kita sebagai wanita merasakan sedih kerana tidak dapat menjalani ibadah puasa sepenuhnya seperti para lelaki di luar sana….
Rasa tidak bersemangat, kecewa dan juga malu pada diri…. Mungkin…
Janganlah bersedih wahai wanita….
Sesungguhnya pahala kita adalah sama andainya kita redha dan ikhlas dengan segala nikmat yang dikurniakan Allah kepada kita…. Bukankah itu semua adalah lambang kasihnya Allah pada kita? Istimewanya kita sebagai wanita ciptaanNya… Alhamdulillah… Ketahuilah bahawa kita mampu mendapatkan pahala walaupun kita tidak dapat melaksanakan solat fardhu 5 kali sehari, membaca quran serta melaksanakan solat- solat sunat yang lain…
Dengan memperbanyakkan zikir, bacaan mathurat, memberi sedekah, infaq, menghadiri kuliah agama atau apa saja ibadah yang lainnya juga akan melayakkan kita untuk merebut pahala dariNya… Yakinlah wahai mujahidah sekalian bahawa amalan kita juga akan bertambah walaupun berada dalam kondisi ini..
Janganlah ada didalam fikiran kita merasakan bahwa apabila kita didatangi haid, maka Allah akan jauh dari kita….. Tidak sama sekali… Sebenarnya, kitalah yang menjauhiNya… Apa yang penting, kita mestilah rajin serta menjauhi sifat malas yang membelenggu diri di waktu itu… Ayuh tingkatkan amalan kita biarpun apa saja kondisi kita.. Sekadar peringatan kepada diri yang kadangkala lalai dan juga malas… moge- moge cepat berubah.. Aminnn… huhu… *_*







ExPLoRiNg ouRseLF...


saya bukanlah hebat untuk menulis... kadang2 idea tu ada tapi tak reti mengolah n jadilah cerita yang xbest untuk dibaca.. huhu... takpe2... belajarlah selagi ada masa,kan...

tak tau nak tulis ape coz out of idea ( seperti selalu..huhu) juz nk sharing 1 pengisian hebat yang saya n sahabat2 perjuangan semua pernah sertai b4 Ramadhan tempohari ~ Exploring Tarbiyyah (ET). Program ini adalah sempena menyambut kedatangan Ramadhan agar kami semua bersedia dari segi mental n fizikalnya.... moga kami terus kuat! Aiwah ya akhawat!!! =)
-usrah bersama sahabat2 n malamnya ada Fiqh Siyam dari Ustazah Anisah (UM)... malam itu semua persoalan mengenai puasa dapat dirungkaikan.. Alhamdulillah.... =)








AhLaN Ya RaMaDHaN.....

Sya'ban sudah melabuhkan tirainya... Esok, semua ummat Islam akan menyambut 1 Ramadhan yang penuh keberkatan....
Ya Allah, Limpahkanlah kurniaanMu di Bulan yang mulia ini... moga kita semua dapat menjalani ibadah dengan sebaik mungkin.... Let's improve our deeds! Mohon diampunkan andainya terdapat sebarang kekhilafan secara sengaja mahupun tidak... Ramadhan Kareem... =)

aktiviti aku 1

Alhamdulillah… syukur ke hadrat Ilahi kerana dengan izinNya aku masih lagi bernyawa di bumi ciptaanNya ni. Berbalik kepada aktiviti aku semasa cuti itu hari adelah jugak perkara yang berfaedah aku lakukan… Antaranya…

1) Pergi ke kebun abah kutip durian… uishh.. bukan main seronok time musim duyan nih… Alhamdulillah, banyakla jugak hasilnya. Betul cakap aboh, tak rugi sebenarnya kalau kita selalu bersedekah. Malah Allah akan sentiasa menambah rezeki kita. Moga ada berkatnya Amin….


-duyan bersembunyi. kena pandai-pandai carikla dalam semak samun tu...-


-langsatpun ade. bolah dipetik dengan jari jer..-


-agak dalam gakla alur sungai ni. adela takat betis..huahua..-


-pondok berehat. belum siap sepenuhnya lagi-


-haa... nilah hasilnya kutipan aku.. sempat lagi g kutip duyan sebelum berangkat ke uia paginya...-

2) Aku tolong mak dan abah aku memproses asam gelugor. Banyak giler sampai sakit tangan beta memotong buah tersebut. Huhu..

-setelah dijemur kering n sedia untuk dimasak-


p/s: ade banyak lagi tapi aku xretila nk susun gambor banyak2.. it illeterate betol..huhu... sambung next articella...

bEraKHiRnYa CuTi sEmeSTeR...

Dah lama rasanya aku tidak mengupdate blog nih... terlalu banyak sangat perkara yang harus ku utamakan buat masa ini... erm... rasanya cuti 2 minggu hampir sahaja melabuhkan tirainya.. huhu.. sedihla pulak... 2 minggu ni bnayak juga perkara yang aku buat selain makan dan tidor.. hehe... nanti aku cite apekebende yang aku wat time cuti ritu... k, salam... ^_^

taG by SyaiMaa' buCuk...


1. Copy award di atas untuk diletakkan di blog anda.

2. Nyatakan 5 fakta menarik tentang pemberi award ini:

* lembut tp nakai
* suke senyum nampak gigi taring die...haha
* muslimah solehah..=)
* prangai macam k.dya..blh jd geng
* tomei tp bucuk... keh2.. =p

3. Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/ hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya:

huhu... jap nk pikir... erm..
* bak kata diorg nakal..tp xtaula btl ke x.. mcm x je..huhu

* love babies so much esp. yg baru pndai bjalan.. so cute...
* sympathize
* sukekan cabaran... ya... idupkn pnuh dgn cabaran..
* masih mencari... cari ape yek... Cinta Ilahi.. dats Great!

cukupla 2 ek.. nantikan riya' pulak nk describe byk2..huhu

4. Anda perlu memilih 10 penerima award seterusnya dan describe tentang mereka:

* K.Wardah- kakak yg best!
* wardah razali- lembut
*Raudhah- solehah
*Bibi- teman yg baik
*Irah-peramah
*Kak Sarah- pandai ngaji =)

p/s- kpd pemberi award, mintak maap ek kalo trasa pe2... uhubbuki fillah.. =)

EXAMO CKM-500


Feed your brain with

EXAMO-CKM 500


Why do you need that?


Ø The best formula of food for brain and has been maintained for about 30 years since 1978.

Ø Helps overcoming mental problems such as forgetfulness, give up, spiritually down, laziness, and afraid to lose which was caused by mineral imbalance.

Ø Strong in memorization.

Ø Suitable for all levels of age.

Ø Reminder: EXAMO-CKM 500 is a supplementary FOOD for brain, and not a remedy!!!


TESTIMONY

I felt so easy to memorize the Koran after taking EXAMO-CKM 500. I will make an order through my brother when I run out of it. Most of my friends at Al-Azhar University also consume it because they agree to the fact that EXAMO-CKM 500 is very effective for study and examination.

-Mohd Mujahid bin Yussoff,

Universiti Al-Azhar, Kaherah.

Having taken EXAMO-CKM 500, I can feel the differences which it releases my stress and enhances my ability to memorize all the things that has been studied. It seems like all the information is well organized.

-Zaharah Yahya Khan

Keningau, Sabah.

I have been taking EXAMO-CKM 500 since two years ago. Praise to God, it really strengthened my ability to think and improved my concentration in study. I want to stress that it is not intelligent remedy but the function is like brain fertilizer. Once the brain condition is good, then everything can be done successfully.

-Rinawati Ahmad,

Seberang Prai Utara.

NOTHING COMPARES TO IT

(PRICE: RM80.00)

For further information and order, please contact :

dieya_nurdieya@yahoo.com (email/ ym)

www.eraedar.com