HAnYa InSaN BiASa...

Salam ukhwah pengikat kasih... di mana bumi di pijak, di situ ISLAM ku junjung....

Arrgh... Lambatnye Grad...

Itulah perkataan yang seringkali muncul dikalangan kawan-kawanku malahan aku sendiri… Saudara-mara malahan rakan-rakan yang bukan seuniversiti denganku seringkali bertanyakan “bila habis belajar?” “Kenapa lama sangat?” Aku kadangkala letih untuk menjawab soalan-soalan tersebut.. Kadangkala terasa juga dengan kata-kata tersebut tetapi aku pekakkan saja telinga dan menjawab soalan mereka tu…

Sememangnya pelajar UIA yang mengambil ijazah sarjana muda kebanyakannya menghabiskan masa 4 tahun sebelum grad tetapi ada juga yang menghabiskan 3 tahun ataupun 3 tahun setengah tapi jumlahnya agak kecil jika dibandingkan dengan yang menghabiskan selama 4 tahun… Kenapa ya?

Erm…. Salah satunyakerana terdapat banyak silibus course yang mesti diikuti oleh setiap pelajar di UIA seperti generic skill language dan juga elective course. Antaranya seperti tilawah, kursus bahasa, dan juga kelas mendalami agama seperti UNG ataupun Islamic courses (IRK). Kerana itulah pelajar-pelajar UIA kebanyakkannya menghabiskan masa selama 4 tahun berbanding universiti lain iaitu 3 tahun sahaja untuk kursus ijazah sarjana muda. Itu tidak termasuk bagi yang membuat double major atau double degree… lagila lama masanya… tetapi, demi segulung ijazah, semua itu harus ditolak ketepi…

Apakah kelebihannya?
Sebenarnya banyak sangat kelebihan yang dapat diambil sekiranya seseorang itu melihat dari sudut positif. Sejajar dengan firman Allah dalam surah Al-Alaq yang menyuruh kita menuntut ilmu dan juga hadith-hadith Rasulullah mengenai kepentingan berilmu. Nah, inilah masanya untuk kita berjuang dimedan ilmu…. Bukan hanya setakat ijazah, tetapi master, phD dan seterusnya….

“Tuntutlah ilmu dari buaian hingga ke liang lahad”. Begitu mendalam sekali maksud hadith tersebut bagi ummat Islam yang seharusnya diambil berat. Selain itu, subjek-subjek core course yang diajar contohnya perubatan sememangnya di’islamization’kan menurut perspektif Islam dan bukan hanya terikat dengan subjek ‘western’ semata-mata. setiap satu-satu subjek diakhir coure outline akan ada islamic perspektif chapter yang mesti diajar oleh lecturer... Itulah antara kelebihanna yang sememangnya akan membantu para mahasiswa di masa hadapan. InsyaAllah….

Blog ini bukan mem’promote’ UIA tetapi sekadar meluahkan apa yang tersirat sejak sekian lama… Korang jangan salah tafsir pulak ek…. Dan yang paling penting kita hendaklah bersyukur kerana mendapat peluang untuk belajar di sini berbanding insan-insan di luar sana yang tidak berpeluang melanjutkan pelajaran… Syukur padaMu Ya Allah… Belajar dimana-manapun sama sahaja asalkan kita berusaha untuk mencapai kejayaan itu…. Ilmukan ada dimana-mana…. =p


Bagi aku, walaupun agak lama aku menapak di UiA ni semenjak dari matrik sampaila ke Gombak, aku takkan putus harapan.. 6 tahun beb.. bukan jangkamasa yang singkat.. kalau kerja lepas SPM, tentu dah berbillion-billion dapt kukumpul..hehe.. Biarlah apa orang nak kata, asalkan aku happy dengan hidupku... Bila dah di tahun ketiga, rasanya masa itu makin lama semakin pantas berlalu...

Di alam pekerjaan lain pula halnya.. Kata orang yang dah grad, bila mereka dah bekerja, mereka lebih seronok belajar dari bekerja kerana komitmentnya terlalu besar. Entahlah, aku tak tau nak komen coz aku belum penah bekerja... Kalau setakat part timer tu adalah.. huhu... Apepun, segala kenangan pahit dan manis yang ku hirup di taman ilmu dan budi ini harusku telan untuk kujadikan panduan hidup.. Perjuangan tetap kuteruskan... Hanya kita yang tahu siapa kita.. Betol tak? Wallahua'lam...


2 comments:

shahadah said...

salam ukhty..semoga tabah ye..kalau ade kat UIA lama lagi..leh lah sumbang tenaga pada Islam lagi.. kat luar nuh belum tentu dapat.hehe

-sha-

February 22, 2009 at 12:23 AM  
nurdieya said...

btul 2 sha... dya stuju...
sma2la kta myumbang mana yg tmampu... =p

March 1, 2009 at 4:50 PM